DİĞER GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİRLER

Cam Geri Dönüşümü



Cam geri dönüşümü atık camları kullanılabilir ürünler haline getirme işlemidir. Son kullanım alanına göre, bu işlem genellikle atık camları farklı renklere ayırma işlemini içerir. Cam genelde farklı renklerdedir. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

Kristal cam(renksiz cam)
Yeşil cam
Kahverengi cam

Cam, ağırlığı ve yoğunluğu nedeniyle evsel ve endüstriyel atıkların büyük bir kısmını oluşturur. Kentsel cam atıkları genelde şişeler, kırık camlar, ampuller ve diğer maddelerden oluşur. Cam geri dönüşümü, camı kum, kireç ve soda kullanarak sıfırdan üretmeye göre daha az enerji harcar. Atık camın her tonunun geri dönüşümü 315 kg. karbon dioksit üretimini engeller. Yeniden dönüştürülmek üzere cam atıkları mümkün olduğunca küçük parçalar halinde kırılır.

 



 

Tekstil Geri Dönüşümü



Tekstil geri dönüşümü kullanılmış giysileri, lifli materyalleri ve elbise parçalarını tekstil imalatında tekrar kullanma veya kullanıma hazır hale getirme işlemidir. Kentsel tekstil atıkları genellikle atılmış kıyafetlerdir, ancak bir kısmı da mobilya, halı, ayakkabı, havlu gibi ürünlerden oluşur.

Tekstil ve deri geri dönüşümm kategorileri :
Pamuk Geri Dönüşümü
Yün Geri Dönüşümü
Çuval, Hint keneviri ve Sisal Geri Dönüşümü
Poliüretan Köpüğü Geri Dönüşümü
Polyester and Polyester Fiber Geri Dönüşümü
Naylon and Naylon Fiber Geri Dönüşümü
Diğer Sentetik Fiberlerin Geri Dönüşümü
Halı Geri Dönüşümü
Paçavra and Silme Bezleri
Kullanılmış Çantalar
Kullanılmış Giysiler
Kullanılmış Ayakkabı
Deri Geri Dönüşümü
Tekstil Geri Dönüşümü İş Alanı


 

 

 

Metal Geri Dönüşümü



Dünyanın bakır ihtiyacının %40'ı geri dönüşümle karşılanmaktadır. Bu örnek ikincil metal sanayisinin kaynak korunumunu ve insanlığın sonlu kaynaklara olan bağımlılığını azaltması konusundaki katkısını ortaya koymaktadır. Daha da fazlası geri dönüştürme işleminde bakır, alüminyum, kurşun ve teneke gibi maddelerin madenlerden çıkarılıp işlenmesine göre çok daha az enerji kullanılmaktadır. Ayrıca metal geri dönüştürme işleminin büyük çapı insanlığın en çok değer verdiği altın, gümüş gibi metaller ve elektronik araçları(örn. bilgisayar) da içermektedir.

Bu metaller genellikle dökümhanelerde, endüstriyel işlemlerde atıklar halinde ve daha birçok karmaşık metal işlemlerinde ortaya çıkmaktadır. Geri dönüşümcü bu metallerin her birine ayrı önem vererek bunların tekrar geri kazanılması için elinden geleni yapmalıdır.